Sos barbecue (w skrócie sos BBQ) to jeden z najbardziej kontrowersyjnych smaków. Poprzez połączenie nut kwaśnych, słodkich i pikantnych, sos ten często ma ostry zapach wędzonki. Charakterystyczny smak oraz zapach, są przez jednym uwielbiane, przez innych znienawidzone. Jaki jest sekret idealnego sosu barbecue?
Już sama nazwa sosu wskazuje na jego główne przeznaczenie. Tłumacząc z hiszp. barbacoa, ang. barbecue – rożen, grill. Dlaczego zatem sos przygotowany idealnie pod potrawy z grilla nie podbił stołów wielu z nas? Chodzi o smak, zapach a może skład?
Skupiając się na tym ostatnim, do klasyków produktowych używanych do produkcji barbecue należą: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Ta mieszanka podbija najlepiej smak wieprzowiny czy żeberek wołowych, czy zatem mała popularność tych mięs na polskich grillach decyduje o tym, czy sięgamy po barbecue czy nie?
W zależności od szerokości geograficznej i gustów kulinarnych, skład, a co za tym idzie smak barbecue różni się. O ile klasyczny sos do grilla jest popularny w Stanach Zjednoczonych, o tyle na Dalekim Wschodzie częściej używa się tych na bazie ketchupu oraz syropu zbożowego, natomiast w Australii barbecue to mieszanka sosu pomidorowego i sosu worcestershire, który powstaje z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois... Co kraj to obyczaj jak i co kraj to inny skład barbecue. J
W Amerykańskim stylu
Klasyczny amerykański barbecue to gęsty, pomidorowy, brązowoczerwony, kwaskowaty i słodki sos. Podobno sekretem wyrazistości jego smaku jest wykorzystanie wielu źródeł smaku słodkiego - brązowego cukru, miodu i melasy – smaku kwaśnego - uzyskane z octu oraz soku z cytryny - oraz smaku ostrego – dzięki dodaniu pieprzu, musztardy i chili. W sosach barbecue często mamy wrażenie osiągnięcia 5 smaku tzw. Umami, który można osiągnąć dodając odrobinę mięsnego wywaru.
Sos barbecue typowy dla niektórych regionów Karoliny Południowej, to z kolei sos musztardowy. Do musztardy dodaje się octu, cukru i przypraw. Żółty sos BBQ jest charakterystyczny dla tego regionu.
Istnieje także, charakterystyczny dla północnej Alabamy, biały sos barbecue. Składa się od głównie z majonezu, do którego dodaje się octu, pieprzu, soli i cukru. Ten sos stosuje się przede wszystkim do kurczaka z grilla i wieprzowiny. W Teksasie idealny barbecue będzie mocno doprawiony pieprzem, kurkumą, chilli oraz cebulą.
Sztuka łączenia smaków
Sos barbecue nie sprawdzi się jako marynata do mięs ze względu na dużą zawartość cukru. Sposobem na niego może być dodanie go pod koniec grillowania, tak by się podgrzał ale nie przypalił. Najlepiej sprawdzi się jako dip.