Dla każdego coś pysznego!

Główne składniki

Polecamy na

Bardzo często już w weekend majowy otwieramy sezon grillowy, by w gronie rodziny i przyjaciół dobrze zjeść i spędzić miło czas. Jeżeli tylko pogoda pozwala, to trwa on nawet do końca września. Kiełbasa, karczek, skrzydełka, to tylko niektóre z popularniejszych dań z grilla, które podajemy w Polsce, zachwycając nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mało kto wie, że wokół grilla, każda z narodowości ma swoje tradycje i odrębne kulinarne specjały :) 

 

W Ameryce, Północnej jak i Południowej, grillowanie ze znajomymi czy rodziną, jest jedną z ulubionych form rozrywki czy spędzania wolnego czasu. W Stanach Zjednoczonych na ruszt trafiają duże kawałki mięsa, które wcześniej przygotowane, smażone są na wolnym ogniu w całości.

 

 

Podobnie w Meksyku, gdyż Meksykanie uwielbiają grillować duże kawałki wołowiny, którą następnie kroją w cieniutkie paski i jedzą zawinięte w specjały kuchni meksykańskiej – Burritos lub Tacos. Najchętniej jako dodatki stosują pastę guacamole, kwaśną śmietanę czy grillowaną czerwoną cebulą. Charakterystyczne dla meksykańskiego sposobu przygotowywania potraw na ruszcie, jest również wykorzystywanie różnego typu warzyw, a czasami również alkoholi. Stek połączony z Tequilą, dla nas brzmi może nietypowo dla nich to codzienność.


W Ameryce Północnej na ruszcie oprócz mięs, pojawia się także kukurydza. Całe kolby, obrane z liści i przyprawione odrobiną soli oraz cukru, a następnie polane łyżką wody, są zawijane w folię aluminiową i grillowane ok. godziny.

 

Przemieszczając się bardziej na południe, do najbardziej typowych potraw z Argentyny należą grillowana na węglu wołowina i kiełbaski, które powinny smażyć się powoli, by w dymie delikatnie dochodzić do odpowiedniego poziomu wysmażenia. Najczęściej apetyczne kawałki mięsa podawane są w towarzystwie salsy chimichurri – ostrej i aromatycznej mieszanki octu, pietruszki, czosnku, czerwonego pieprzu i soli.

 

Korzystając z wysokiej jakości krajowego mięsa, również mieszkańcy Urugwaju nie tracą żadnej okazji, by cieszyć się dobrym obiadem z grilla w gronie bliskich. Na urugwajskie ruszty trafiają oprócz steków i kiełbas, różnego rodzaju podroby, a nawet ogony, które są serwowane z sałatkami czy ziemniakami. Grillowanie w Chile, które z racji swojego położenia, serwuje najwięcej morskich przysmaków, skupia się wokół owoców morza. Z mięs najczęściej serwuje się tu wołowinę, a także warzywa.


W Brazylii na ruszcie przygotowywane są owoce. Brazylijczycy uwielbiają ananasy i brzoskwinie, z których serwują przeróżne wariacje owocowych szaszłyków.