|
|
Składniki – ciasto: - 300g mąki pszennej - 100g margaryny - 30g drożdży - 1 jajko - 2 żółtka jaj - 1/3 szklanki kwaśnej śmietany - 3 łyżki mleka - sól i cukier do smaku
Składniki - farsz szpinakowy: - 500g szpinaku mrożonego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany kwaśnej - sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.
Smacznego!
|