|
|
Jeśli naszła nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypróbować przepis na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, którą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.
Krok 1 – wyrób ciasto
Składniki (przepis na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg mąki pszennej - 15 g drożdży - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - szczypta cukru - płaska łyżeczka soli Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
Krok 2 – przygotuj sos
Składniki:
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka bazylii - sól, cukier, pieprz do smaku Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
Krok 3 – upiecz pizzę
Składniki (na 1 pizzę):
- garść startego sera żółtego - 8-10 plasterków szynki parmeńskiej - 10 pomidorków koktajlowych - 1 garść świeżej rukoli - sos czosnkowy marki Tarsmak Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na poł. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!
|