|
|
Składniki: - świeże dojrzałe karczochy 3 średnie szt. - sok z ½ cytryny - oliwa z oliwek 3 łyżki - boczek wędzony parzony 200g - czosnek 4 ząbki - makaron spaghetti 500g - sól, pieprz grubo zmielony do smaku - sos serowy „Tarsmak” - natka pietruszki
Wykonanie: Z karczochów usunąć nożem twarde zewnętrzne liście. Z górnej części karczocha odciąć 1/3 ( ok. 3 -4 cm) Odciąć również łodygę, aż pojawi się serce karczocha. Przecięte miejsca posmarować sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Tak przygotowane ugotować do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( ok. 40 minut) Wyciągnąć, odsączyć z wody i pokroić na ósemki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, przygotowane wcześniej karczochy i całość krótką chwilę poddusić. Dodać ugotowane na półtwardo spaghetti, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję solidnie polać sosem serowym „Tarsmak”.
Smacznego!
|