|
|
Składniki-ciasto: - 500g mąki - 250g masła - 2 żółtka - 100 ml wody - sól do smaku
Reszta składników: - 500g szpinaku mrożonego rozdrobnionego - 2 łyżki masła - 150g sera pleśniowego typu Rokpol - 250g twarogu półtłustego - 1 jajko - sól, pieprz do smaku - 2 ząbki czosnku - 5 jajek ugotowanych na twardo - Sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą cześć ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tarte włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!
|