Składniki na ciasto naleśnikowe: - mleko ½ l - mąka - jajko 1 szt. - olej do smażenia
Składniki na farsz:
- kapusta kiszona: 1 kg - podgrzybki suszone: 50 g - 2 średnie cebule - 2 łyżki oleju - masło: 50 g - sól, pieprz do smaku
Składniki na panierkę: - mąka pszenna - jajko - bułka tarta - olej do smażenia
Wykonanie: Mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jeden naleśnik). Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno, lub przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać, również ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z podgrzanym sosem pieczarkowym firmy Tarsmak.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
|