Składniki-ciasto: - 400 g mąki pszennej - 200g masła - 3-4 łyżki zimnej wody - szczypta soli
Reszta składników: - 1 szklanka żółtego sera tarkowanego - 300ml słodkiej śmietanki 18% - 1 jajko - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła - Sos czosnkowy PREMIUM Tarsmak
Wykonanie: Zagniatamy ciasto, uprzednio siekając masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser, zalać śmietanka z jajkiem i wcisnąć umyte i bez zdrewniałych końcówek szparagi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym PREMIUM Tarsmak.
Smacznego!
|