Dla każdego coś pysznego!

Główne składniki

Polecamy na

tarta ze szparagami  

Składniki-ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli


Reszta składników:
- 1 szklanka żółtego sera tarkowanego
- 300ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- Sos czosnkowy PREMIUM Tarsmak


Wykonanie:
Zagniatamy ciasto, uprzednio siekając masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.
Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser, zalać śmietanka z jajkiem i wcisnąć umyte i bez zdrewniałych końcówek szparagi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut).
Tartę podawać z Sosem czosnkowym PREMIUM Tarsmak.


Smacznego!