Składniki: - 50 dag mąki pszennej - 15 dag margaryny - 5 dag drożdży - 2 jajka (ugotowane na twardo) - 2 żółtka - ½ szklanki kwaśnej śmietany - 2 łyżki mleka - cukier i sól do smaku - świeża papryka - Sos serowy Tarsmak
Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C. Bułeczki podawać z sosem serowym Tarsmak.
Smacznego!
|