|  |  | Składniki:- świeże dojrzałe karczochy 3 średnie szt.
 - sok z ½ cytryny
 - oliwa z oliwek 3 łyżki
 - boczek wędzony parzony 200g
 - czosnek 4 ząbki
 - makaron spaghetti 500g
 - sól, pieprz grubo zmielony do smaku
 - sos serowy „Tarsmak”
 - natka pietruszki
 Wykonanie:
 Z karczochów usunąć nożem twarde zewnętrzne liście. Z górnej części karczocha odciąć 1/3 ( ok. 3 -4 cm) Odciąć również łodygę, aż pojawi się serce karczocha. Przecięte miejsca posmarować sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Tak przygotowane ugotować do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( ok. 40 minut) Wyciągnąć, odsączyć z wody i pokroić na ósemki.
 Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, przygotowane wcześniej karczochy i całość krótką chwilę poddusić. Dodać ugotowane na półtwardo spaghetti, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i wyłożyć na talerze.
 Każdą porcję solidnie polać sosem serowym „Tarsmak”.
 Smacznego!
 |