Składniki na ciasto: - mąka pszenna 0,5kg - drożdże 20 g - letnia woda 280 ml - olej rzepakowy 4 łyżki - cukier ¼ łyżeczki - sól 1 płaska łyżeczka
Składniki na sos pomidorowy:
- pomidory pelati krojone (w puszce) 300ml - czosnek wyciśnięty przez praskę 3 ząbki - oregano 1 łyżeczka - cukier 1 łyżeczka - sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na pizzę:
- ser podlaski (lub inny żółty) 200g - ser mozarella twardy 200g - karczochy w oleju 250g - sos czosnkowy „Tarsmak”
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Jak podwoją swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym, na sos wyłożyć starkowany jeden i drugi ser, odsączone z oleju i pokrojone w cząstki karczochy. Posypać oregano i upiec w nagrzanym piekarniku w temp. 280 - 330°C. Gotową pizzę polać sosem czosnkowym.
Smacznego!
|